Αρχική Σελίδα
Συλλογές > Αρχαιολογική Συλλογή

Η Αρχαιολογική Συλλογή του Μουσείου αποτελείται από κτερίσματα και αναθήματα, τα οποία βρέθηκαν κυρίως σε τάφους και ιερά αντίστοιχα, στις αρχαιολογικές τοποθεσίες Γόλγοι, Μάλλουρα, Παμπουλάρι της Κουκουννίνας και Άγιος Φώτιος, καθώς και σε διάφορα σημεία της σύγχρονης Αθηένου. Τα αρχαιολογικά αντικείμενα χρονολογούνται από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού (1600-1050 π.Χ.) μέχρι την Ελληνιστική Περίοδο (310-30 π.Χ.).

Μέσα από την παρατήρηση και τη μελέτη των αγγείων και των γλυπτών δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει τόσο τις συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα της εκάστοτε εποχής, όσο και χαρακτηριστικά γνωρίσματα της κυπριακής χειροτεχνίας.

Η ταραχώδης ιστορία των αρχαιολογικών ανασκαφών στην Αθηένου, όπως και σε ολόκληρο το νησί, σημάδεψε τη γνώση για το παρελθόν, άλλοτε με επιστημονική τεκμηρίωση και άλλοτε με τεράστια εγκληματικά κενά. Ανασκαφές πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Αθηένου από τα μέσα του 19ου αιώνα. Χιλιάδες αρχαιότητες κοσμούν σήμερα Μουσεία και Ιδιωτικές Συλλογές εκτός Κύπρου, όπως το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι και το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη, το οποίο εγκαινιάστηκε εκθέτοντας της κυπριακή συλλογή του γνωστού αρχαιοκάπηλου Luigi Palma di Cesnola.

Ανασκαφές εξακολουθούν να πραγματοποιούνται στην τοποθεσία Αθηένου – Μάλλουρα, από την Αρχαιολογική Αποστολή Αθηένου (AAP), με επικεφαλή το Δρ Μιχάλη Τουμάζου και την πολυμελή ομάδα του απαρτισμένη από φοιτητές Αμερικανικών Πανεπιστημίων και Κολεγίων. Από το 1990 η αποστολή συνεχίζει τη δράση της με στόχο την επιστημονική τεκμηρίωση και τη γνώση του παρελθόντος.

Εκφράζονται θερμές ευχαριστίες προς το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου για τη συνεργασία.

Footer
Designed & Developed by NETinfo Services Ltd.
No images, text or other material whatsoever from this website may be copied, published, re-produced or otherwise used without the written permission of NETinfo Services Ltd.